گروه صنعتی پیچ و مهره پرشین بولت

انواع پیچ و مهره صنعتی و ساختمانی

 

 

دفتر فروش : 79 38 42 55 021

دفتر فروش : 275 411 55 021

شماره همراه : 51 28 171 0912

ایمیل:pershianbolt@gmail.com

ایمیل : info @ persianbolt.ir

 

 

مهره چیست !؟

مهره یا Nut قطعه ای با یک سوراخ رزوه دار (Internal Thread) است که با رزوه های خارجی (External Thread) سایر اجزا (بخصوص پیچها) درگیر شده و برای اتصال و تنظیم قطعات نسبت به یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد، بشرطیکه رزوه هایشان منطبق بر یکدیگر باشند.

انواع مهره قفل شونده یا خود قفل شونده (Lock Nut) کدامند !؟

گاها یک سیستم تحت ارتعاش زیاد و نیروهای ناگهانی قرار میگیرد که باعث بازشدن تدریجی مهره های عادی میشوند، یا در اتصال قطعات نرم ممکن است فشار مهره باعث تغییر شکل سطح یا ساییدگی آنها شود و در چنین شرایطی مهره های قفل شونده یا Lock Nut راهکار مناسبی هستند.

برای محکم شدن اتصال این مهره ها نیازی به فشرده شدن آنها روی قطعات نیست و با روشهای مختلف اتصال محکم و مقاومی را نسبت به ارتعاش و ضربه های ناگهانی ایجاد میکنند که انواع آن در طبقه بندی های مربوطه (در همین مقاله) بررسی میشود.

انواع مهره چهارگوش (Square Nut)

در برشکاری با اره، ماشین فرز و … ساخت قطعات مربعی و مستطیلی به مراتب آسانتر از قطعات گرد و شش گوش است! و به همین علت در گذشته مهره های مربعی یا Square کاربرد بسیار زیادی داشتند، اما به مرور زمان و گسترش تجهیزات فورج (آهنگری) دیگر محدودیت چندانی برای شکلدهی دایره، مربع یا شش گوش وجود نداشت و تا حد زیادی مهره های Hex (شش گوش) از محبوبیت آنها کاستند.

البته مهره های مربعی بعنوان بازماندگان عصر چوب هنوز هم مزایایی دارند! اتصالشان با آچار مناسب و بدون لغزش است و سطح نشیمنگاهی بزرگی دارند که نیروی اصطکاک را افزایش داده و از احتمال لق شدگی اتصال میکاهد.

پیچهای مربعی (Square Nut)

انواع مهره شش گوش (Hex Nut)

انواع مهره های شش گوش یا Hexagonal (باختصار Hex) آنقدر پرکاربرد هستند که در جنسها و ابعاد مختلف عرضه میشوند! معمولی، نازک، کوچک، بزرگ، آلیاژی، غیر آلیاژی و … مهر تاییدی بر قابلیت بالای مهره های شش گوش است.

اما آیا به واقع شکل مهره در این حد تاثیرگذار است؟

احتمال لغزش آچار هنگام تماس با مهره ی چهارگوش کمتر از مهره ی شش گوش میباشد (۱-۰ بنفع چهارگوش)، اما از سوی دیگر اپراتورباید آچار را برای هر بار جدایش و تماس ۹۰ درجه بچرخاند که این عدد در مهره های شش گوش تنها ۶۰ درجه است.

بسیاری از تولیدکنندگان پیچ ادعا میکنند که پیچهای Hex بهینه ترین شکل از نظر فضای مورد نیاز، انرژی مصرف شده و لغزش آچار هستند و به این نکته توجه داشته باشید که مهره ها فاقد درایو هستند (بر خلاف پیچ) و سی درجه چرخش اضافه، بخصوص در فضاهای تنگ و نامناسب پارامتر مهمی است، همچنین استفاده از ۶ ضلع بجای چهار ضلع سبب میشود که سایش و آسیب مهره کاهش یابد و برآیند این پارامترها سبب شده که مهره های Hex گوی رقابت را از سایر انواع Nut بربایند.

پیچهای شش وجهی (Hex Nut)

مهره شش گوش سنگین ( Heavy Hex Nut)

همانطور که خاطرنشان کردیم، مهره های شش گوش در انواع مختلفی عرضه میشوند که یکی از آنها Heavy Hex Nut ها هستند که بازای یک سوراخ رزوه شده با قطر یکسان، قطر خارجی و ضخامت بیشتری نسبت به مهره های Hex معمولی دارند!

مهره های شش گوش بزرگ (یا سنگین) برای پیچهایی با قطر بیشتر از ۴۰ میلیمتر یا پیچهایی که تحت نیروی زیادی هستند مورد استفاده قرار میگیرد، همچنین سطح نشیمنگاه بزرگترش احتمال لق شدگی اتصال را کاهش خواهد داد.

پیچ شش گوشه بزرگ (Heavy Hex Nut)

مهره شش گوش باریک (Jam Hex Nut)

بصورت کلی برای طبقه بندی انواع مهره ، نمونه های باریکتری نیز وجود دارند که با کلمه ی Jam نشان داده میشوند و در همین راستا  Jam Hex Nuts ، مهره های شش گوش باریک هستند.

بدیهی است که یک مهره ی ظریف در مواردیکه طول رزوه کم است انتخابی کاملا هوشمندانه محسوب میشود اما یکی از کاربردهای مهم مهره های باریک، موقعیت دهی و اتصال قطعات میان مهره هاست!

در مواردیکه ممکن است یک مهره برای نگهداری قطعات کافی نباشد، از دو مهره برای مقید کردن هر سمت قطعه کار استفاده میشود که در این حالت مهره های Jam Hex در تماس با قطعه کار قرار گرفته و مهره های معمولی یا heavy Hex آنها را از پشت مقید میکنند.

پیچ شش گوش نازک

انواع مهره ماشین (Machine Nut)

اشتباه نکنید! هنوز هم کارمان با مهره های شش گوش (Hex) به پایان نرسیده است.

انواع مهره های ماشین (Machine Nuts) میتوانند Hex یا Square باشند و در اتصال با پیچهای ماشین (Machine Screws) قرار بگیرند، البته این مهره های ظریف کوچکترین انواع مهره های شش گوش یا چهارگوش محسوب میشوند.

مهره شش گوش ماشینسازی (Hex Machine nut)

در تصویر زیر نمونه ی مربعی مهره های ماشین نمایش داده میشوند:

مهره های ماشین مربعی

انواع مهره واشردار (Flange Nut)

پیچهای واشردار یا فلنج دار را بخاطر دارید؟ واشرها بعنوان قطعات مستقل برای افزایش مساحت اعمال نیرو استفاده میشوند تا از فرو رفتن یا تغییر شکل قطعه کار جلوگیری شود! جنس نرمتر آنها هم مانع از ساییدگی سطوح پیچ و قطعه کار میشود.

و اما در مهره های واشردار، یک سمت مهره صفحه ای پهن قرار گرفته که با روش آهنگری بوجود آمده است (نمیتوانید واشر را جوشکاری کنید و آن را مهره ی فلنج دار بدانید!) و از جنس خود قطعه کار است.

این مهره ها در مواردی که تعداد اتصالات زیاد است سرعت مونتاژ را شدیدا افزایش میدهند، همچنین از گم شدن و جاماندن واشر در تجهیزات حساس مانند موتور و مکانیزمهای انتقال قدرت جلوگیری میکند! که در نواحی تنگ و تاریک تجهیزات مزیت بسیار مهمی محسوب میشود.

مهره واشردار یا فلنج دار (Washer Nuts)

انواع مهره کوپلینگ یا اتصال (Coupling Nut)

انواع مهره های کوپلینگ برای چسباندن دو قطعه ی رزوه شده به یکدیگر استفاده میشوند، پس طول آنها بلندتر است تا از هر دو سو امکان ورود و درگیری قطعات وجود داشته باشد.

(البته بعضی منابع این کوپلینگها را در گروه انواع مهره یا Nut قلمداد نمیکنند، بلکه از عنوان Fitting برای آنها استفاده میشود)

مهره کوپلینگ (Coupling Nut)

مهره های بالدار (Wing Nut)

توضیح چندانی در خصوص این مهره ها وجود ندارد! آنها برای باز و بسته شدن توسط دست و بدون ابزارهای جانبی طراحی شده اند، لذا نیازمند گشتاور زیاد و ماده خام آلیاژی نیستند! و در مواردی مانند میزهای قابل تنظیم (میز کیبورد، کتابخانه و …)، پایه های قابل تنظیم (دوربین، میکروفون، استند تبلیغاتی)، کلمپهای دستی و … استفاده میشوند.

نکته ی آخر آنکه به آنها مهره های خروسکی یا خروسی نیز گفته میشود! 

مهره بالدار (Wing Nut)

 

انواع مهره سربسته (Cap Nut)

یک سمت این مهره توسط سطحی گرد و گنبدی بسته شده است و با اتصال به انتهای میله ها و لوله های رزوه شده علاوه بر بهبود ظاهر کار، از برخورد آن با سایر اشیا یا اعضای بدن جلوگیری میکند.

مهره سربسته یا Cap Nut

مهره سربسته بلند (Acorn Nut)

این مهره همان مهره ی Cap است اما سرپوش بلندتری دارد که شباهت به میوه ی بلوط دارد و طول بیشتری از رزوه را میپوشاند.

مهره آکرون

در زیر یک مهره ی Acorn بسیار بلند را مشاهده میکنید که Very Long Acorn Nut نامیده میشود.

مهره سربسته بلند

انواع مهره شیاردار (Slotted Nut)

این مهره ها در یک سمت خود تعدادی شیار دارند که برای عبور پین در نظر گرفته شده اند، پس روی پیچها و قطعاتی استفاده میشوند که سوراخ پین داشته باشند.

این پین برای اتصال قویتر مهره و پیچ (یا هر قطعه با رزوه ی خارجی) بکار میرود، لذا در برابر ارتعاش و ضربه مقاومت بیشتری از خود نشان میدهد و نصب کردن و جدا کردن مهره هم مانند سایر مهره های قفل شونده دشوار نیست! بسادگی مهره بسته شده و در موقعیت مناسب با پین محکم میشود.

نکته ی دیگر نوع پین بکار رفته در این مهره هاست که متناسب با سوراخ میتواند از نوع پینهای ساده، کاترپین و مخروطی باشد.

مهره چاکدار یا شیاردار (Slotted Nut)

مهره Castel NutCastellated)

انواع مهره های Castellated یا اختصارا Castel از نظر عملکرد مشابه مهره های Slotted هستند، اما شکل شیارهایشان متفاوت است.

البته بسیاری از تولیدکنندگان و منابع  هیچگونه تفاوتی برای آنها قائل نیستند و به تمامی مهره های شیاردار (با هر شکل شیار) Slotted یا Castel میگویند.

مهره کستل

در تصویر زیر یک مهره ی شیاردار متصل شده با کاترپین مشاهده میشود.

بستن پیچ کستل

مهره قفل شونده با حلقه نایلونی (Nylon Insert Lock Nut)

نام مهره قفل شونده با حلقه نایلونی در زبان انگلیسی Nylon Insert lock nut است که برای پیشگیری از اشتباه کمی ترجمه اش را تغییر داده ایم، همچنین اختصارا با آن Nylock گفته میشود.

در یک سمت رزوه های این مهره، حلقه ای از جنس نایلون قرار گرفته که قطرش کمی کوچکتر از پیچ است و ورود و خروج پیچ را دشوار میکند! بعبارت ساده این نیروی اضافی مانند یک چسب قوی یا قفل، ورود و خروج پیچ را دشوار خواهد کرد.

زمانی که تماس میان پیچ و حلقه ی پلیمری آغاز شود، بستن و باز کردن مهره دشوار خواهد بود و این اتصال محکم برای سیستمهای تحت ارتعاش و ضربه بعنوان یک مزیت استفاده میشود.

با توجه به حساسیت پلیمرهای نایلونی، استفاده از این مهره برای دماهای بالا امکان پذیر نیست، همچنین تعداد دفعات بکارگیری این مهره محدود است و بر اساس جنس و ضخامت پلیمر تعیین میشود.

مهره نایلون دار (Nylock)

مهره ی باریک قفل شونده با حلقه ی نایلونی (Nylon Insert Jam Lock Nut)

این مهره ها از هر نظر مشابه مهره های قفل شونده با حلقه ی نایلونی هستند اما ضخامت کمتری دارند.

نکته: به کلمه ی jam در نامگذاری آن دقت نمایید و مروری بر مهره های باریک شش گوش داشته باشید.

مهره نایلونی باریک

مهره قفل شونده با اجزای نایلونی (Nylon Pellet Nut)

بسیاری از تفاوت این مهره با مهره های حلقه دار اطلاعی ندارند، با آنکه ساز و کاری متفاوت دارند.

در مهره های Nylon Pellet از تکه های کوچک نایلونی در قسمتهای مختلف رزوه استفاده میشود و میزان قفل شوندگی کمتر از Nylock است.

معمولا یکبار مصرف هستند و در هر بار استفاده ی مجدد از مقاومت آن کاسته خواهد شد.

مهره با تکه های نایلونی یا Nylon Pellet Nut

مهره با رزوه های قفل کننده یا استوور (Prevailing Torque Lock Nut)

در این نوع از مهره های قفل شونده دیگر خبری از تکه های پلیمری نیست! بلکه ناحیه ی بالایی رزوه ها با تماس پیچ دچار اعوجاج شده و تغییر شکل میدهند تا اتصال بسیار محکمی ایجاد شود، این ناحیه میتواند خود رزوه های ناحیه ی فوقانی یا یک حلقه ی فلزی (بجای نایلونی) باشد.

در اکثر فروشگاه های بین المللی به این مهره Stover میگویند اما در مقالات علمی همان Prevailing Torque نامیده میشوند و در فارسی بنام استوور یا مهره قفلی معمولی شناخته میشود.

قفل شوندگی و استحکام مهره در برابر ارتعاش و ضربه از تمامی انواع مهره های نایلونی بیشتر است اما استفاده ی مجدد از آنها امکان پذیر نیست یا بصورت خیلی محدود است، همچنین اگر مهره را در مسیری طولانی روی رزوه حرکت دهیم احتمال از دست دادن قابلیت قفل شوندگی وجود دارد، پس لازم است طول رزوه با دقت انتخاب شده باشد.

با توجه به تمام فلزی بودن این مهره استفاده از آن در دماهای بالا محدودیتی ندارد.

تصویر زیر یک مهره ی استوور را بعد از تغییر شکل رزوه نمایش میدهد:

مهره قفل شونده

در زیر نیز یک مهره ی Stover قبل و بعد از استفاده نشان داده میشود:

مهره استوور یا Stover

انواع مهره کی (K-Lock or Kep)

انواع مهره K از مکانیزم دیگری برای قفل شوندگی استفاده میکنند که برای قطعه کار نرم مناسب نیست.

در این مهره ها یک واشر فنری در جهت تماس با قطعه کار وجود دارد که با افزایش فشار لبه هایش باز شده و روی مهره فشار مضاعف وارد میکنند (با نیروی فنری) تا اتصال محکمتری شکل بگیرد.

مهره کی یا مهره K

در زیر یک مهره K بسته شده را مشاهده میکنید:

مهره کپ (Kep Nut)

مهره های چشمی یا Eye Nut

برای قطعات و تجهیزات سنگینی که لازم است توسط جرثقیل بالا بروند یا توسط لیفتراک و سایر ماشین آلات کشیده شوند لازم است از یک قلاب استفاده شود.

اگر روی قلاب یک سوراخ رزوه دار وجود داشته باشد از انواع مهره ی چشمی یا Eye nut محسوب میشود.

مهره چشمی یا مهره قلابی (Eye Nut)

انواع مهره تی یا T شکل (Tee Nut)

در یک سمت مهره های تی (Tee Nut یا T Nut) سه الی چهار تیغه ی تیز قرار گرفته که با کمک آنها وارد قطعاتی همچون پلاستیک، چوب، کامپوزیت، الیاف مصنوعی و … میشوند تا روی آنها سوراخی با رزوه های تمیز و دقیق بوجود بیاورند.

اگر از نمای جانبی به این مهره ها نگاه کنید، شبیه حرف T هستند. (Tee به هر چیزی که شبیه T باشد گفته میشود)

مهره تی یا T

مهره های شیار تی (T-Slotted Nuts)

شیارهای T ابزاری استاندارد برای موقعیت دهی قطعات در راستای محوری هستند که برای نگهداری زیرسری فرز، ابزارگیر، قالبهای پرس، گیره ها و … استفاده میشوند.

مهره تی یا مهره T

این مهره ها برای قرار گیری در میان  شیار T بهینه سازی شده اند، تا قطعات روی آنها نصب شده و در راستای محوری قابل جابجایی و تنظیم باشند.

گاها به علت اسامی مشابه، به این مهره ها هم T Nut میگویند و لازم است در سفارش آنلاین یا تلفنی حتما به تصویر آن توجه کرده باشید تا از اشتباه احتمالی پیشگیری شود.

مهره شیار تی در حال استفاده

انواع مهره هایی که مهره نیستند!

متاسفانه بعضی منابع هر قطعه ای که سوراخ رزوه دار داشته باشد بعنوان مهره طبقه بندی میکنند!  دستگیره ی در، چرخهای غلتکی، گیره های رزوه دار، پایه ی صندلی و … قطعاتی هستند که دارای یک یا چند سوراخ رزوه هستند اما قطعا مهره محسوب نمیشوند و از درج آنها خودداری کرده ایم.

 

 
 

سایز سایز سایز
مهره بلند 1مهره بلند 89مهره بلند 65
مهره بلند 2مهره بلند 90مهره بلند 66
مهره بلند 3مهره بلند 91مهره بلند 67
مهره بلند 4مهره بلند 92مهره بلند 68
مهره بلند 5مهره بلند 93مهره بلند 69
مهره بلند 6مهره بلند 94مهره بلند 70
مهره بلند 7مهره بلند 95مهره بلند 71
مهره بلند 8مهره بلند 96مهره بلند 72
مهره بلند 9مهره بلند 97مهره بلند 73
مهره بلند 10مهره بلند 98مهره بلند 74
مهره بلند 11مهره بلند 99مهره بلند 75
مهره بلند 12مهره بلند 100مهره بلند 76
مهره بلند 13مهره بلند 101مهره بلند 77
مهره بلند 14مهره بلند 102مهره بلند 78
مهره بلند 15مهره بلند 103مهره بلند 79
مهره بلند 16مهره بلند 104مهره بلند 80
مهره بلند 17مهره بلند 105مهره بلند 81
مهره بلند 18مهره بلند 106مهره بلند 82
مهره بلند 19مهره بلند 107مهره بلند 83
مهره بلند 20مهره بلند 108مهره بلند 84
مهره بلند 21مهره بلند 109مهره بلند 85
مهره بلند 22مهره بلند 110مهره بلند 86
مهره بلند 23مهره بلند 111مهره بلند 87
مهره بلند 24مهره بلند 112مهره بلند 88
مهره بلند 41مهره بلند 25مهره بلند 57
مهره بلند 42مهره بلند 26مهره بلند 58
مهره بلند 43مهره بلند 27مهره بلند 59
مهره بلند 44مهره بلند 28مهره بلند 60
مهره بلند 45مهره بلند 29مهره بلند 61
مهره بلند 46مهره بلند 30مهره بلند 62
مهره بلند 47مهره بلند 31مهره بلند 63
مهره بلند 48مهره بلند 32مهره بلند 64
مهره بلند 49مهره بلند 33
مهره بلند 50مهره بلند 34
مهره بلند 51مهره بلند 35
مهره بلند 52مهره بلند 36
مهره بلند 53مهره بلند 37
مهره بلند 54مهره بلند 38
مهره بلند 55مهره بلند 39
مهره بلند 56مهره بلند 40

مهره ها  

مهره بلند که به انگلیسی Hexagon connection nuts نام دارد در قسمت قلاویز خود دارای ارتفاع بیشتری نسبت به سایر مهره ها می باشد. برای اتصال دو قطعه که در امتداد یکدیگر قرار دارند از مهره بلند استفاده می شود.از دیگر مکان هایی که از این مهره استفاده می شود می توان به استفاده از آن در تبدیل سایز اشاره نمود.با توجه به ارتفاع بلند آن ها نسبت به سایر مهره ها فرآیند رزوه شدن آن بیشتر می باشد و درگیری پیچ آن بیشتر است.این مهره ها در اتصالاتی خاص نیز مورد استفاده واقع می شوند.

مهره ها برای بستن و مهار کردن اتصالهای پیچی بکار می روند .

جنس مهره باید متناسب با جنس پیچ انتخاب شود. نوع دنده مهره و پیچ نباید یکسان باشد و برای پیچ هایی که به مهره نیاز دارند همراه با خود مهره عرضه می شوند.

مهره ها اکثراً به فرم شش گوش ساخته می شوند و فرم چهار گوش آن نیز در مهره های کوچک و ساده متداول می باشد . علاوه بر دو فرم شش گوش در صورت لزوم ممکنست مهره ها دو پهن و یا هشت گوش نیز ساخته شوند .

مهره ها بسته به کاربردشان، در انواع مختلفی تولید شده اند که عبارتند از:

مهره با DIN 934–اين مهره پر مصرفترين مهره در تمام صنايع ميباشد . شش گوش بوده و در انواع كلاسها معرفي شده است .

مهره با DIN 315  - اين مهره به نام مهره خروسكي به دليل شكل ظاهري خود معرفي شده است .

‌مهره باريك  با DIN 439  -اين مهره شش گوش بوده ولي قطر آن نسبت به مهره هاي معمولي كمتر ميباشد كه به آن مهره باريك ميگويند .

مهره با DIN 555–اين مهره شش گوش بوده  و با كلاس 5.4  معرفي شده است .

‌مهره با DIN 557–اين نوع مهره چهار گوش ميباشد .

مهره با DIN 582–اين مهره به نام مهره چشمي يا مهره قلابي معروف ميباشد .

مهره با DIN 798–اين مهره چهار گوش و با ارتفاع زياد ميباشد

مهره با DIN 917–اين نوع مهره يك طرف آن سر بسته ميباشد .

مهره با DIN 928 , 929–اين مهره با نام مهره جوش معروف است . اين مهره در دو شكل چهار گوش و ششگوش معرفي شده  و به دليل 3 زائده كه بر روي يك طرف مهره موجود ميباشد براي جوش دادن  اين مهره بر روي قطعات خاص استفاده ميشود .

‌مهره با DIN 935-اين مهره به نام مهره تاجدار يا چاكدار معروف ميباشد . به دليل شكل ظاهري در 2 تيپ A, B   معرفي ميگردد .يك طرف اين مهره شيارهايي دارد كه بعد از بسته شده مهره ميتوان از بين شيار ها يك نوع پين به نام اشپيل را عبور داد .

مهره با DIN 936–اين مهره يك نوع مهره با ارتفاع كم يا همان باريك ميباشد .

مهره با DIN 937–اين مهره همان مهره تاجدار يا چاكدار با DIN 935 ميباشد  ولي ارتفاع اين مهره كوتاه ميباشد .كه اصطلاحاً آن رامهره چاكدار باريك ميگويند .

مهره با DIN 980  -اين مهره از نوع قفلي ميباشد . اين مهره به دليل شكل ظاهري  و عملي كه بر روي اين مهره به هنگام توليد انجام ميشود هنگام بسته شدن بايد با آچار محكم شود كه بعد از بسته شده به سختي باز ميشود .

مهره با DIN 982–اين مهره نيز يك نوع مهره قفلي ميباشد كه در يك طرف آن يك نوع تفلون قرار داده شده كه هنگام بسته شدن به سختي بسته  و بعد از بسته شدن به سختي باز ميگردد .

مهره با DIN 986–اين مهره يك طرف آن بسته بوده و شبيه به يك گنبد ميباشد .

مدیریت : آقای نعمتی

دفتر فروش : 79 38 42 55 021

دفتر فروش : 275 411 55 021

شماره همراه : 51 28 171 0912

اینستاگرام : @persianbolt1

واتساپ : 51 28 171 0912

تلگرام : 51 28 171 0912

نشانی دفتر مرکزی : تهران:کارگر جنوبی-نرسیده به میدان قزوین جنب بانک مسکن پاساژ فارابی پلاک 5

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Red Oranges Green Purple Pink

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction